DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

artikelen

Signalement: Nu online, de Taalonderwijsscan!
donderdag 23 maart 2023

Scholen en leerkrachten kunnen met de taalonderwijsscan hun taalaanbod doorlichten en mogelijke blinde vlekken herkennen.

Signalement: Award voor onderzoek naar de relatie tussen meertaligheid en gezondheid
dinsdag 21 maart 2023

Prof. dr Keijzer, taalkundige aan de RUG, heeft de Ammondo Science Award voor wetenschappelijk onderzoek 2023 gewonnen!  

Signalement: Meer ruimte voor meertaligheid in provincies
dinsdag 14 maart 2023

In onze twaalf provincies kennen we verschillende regionale talen en dialecten zoals het Fries, Limburgs, Nedersaksisch en het Zeeuws. In een opinieartikel in Trouw schrijft taalkundige Leonie Cornips dat het belang van deze regionale talen en dialecten groot is.

Oproep: Denk mee met de Onderwijsraad
donderdag 9 maart 2023

De Onderwijsraad nodigt het onderwijsveld uit om mee te denken over het Werkprogramma van 2024!

Signalement: Is carnaval de redding van het dialect?
dinsdag 7 maart 2023

In februari was het carnaval, een week vol feest, optochten, verkleedpartijen en… dialect!

Signalement: Bibliotheken maken anderstalige collectie beter vindbaar
dinsdag 28 februari 2023

Nederlandse bibliotheken hebben eerder deze maand een dashboard gelanceerd waarop al het anderstalige materiaal in hun collecties is opgenomen!

Even terugblikken: Gisteren was het Global Language Advocacy Day!
donderdag 23 februari 2023

Op Global Language Advocacy Day werd er gisteren wereldwijd aandacht besteed aan het belang van taalrechten. Op deze dag zijn er wereldwijd een hoop boeiende initiatieven georganiseerd!

Morgen is het Moedertaaldag!
maandag 20 februari 2023

Ook dit jaar wordt er weer volop aandacht besteed aan het belang van je moedertaal. Op 21 februari is het namelijk wederom de Internationale Dag van de Moedertaal!

Signalement: Is de Friese taal op universitair niveau in gevaar?
vrijdag 17 februari 2023

De Rijksuniversiteit Groningen stelde op 15 februari prof. dr. Arjen Versloot officieel aan als interim-hoogleraar terwijl er hard wordt gezocht naar een vaste hoogleraar Friese taal en cultuur. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Signalement: Gebruik de term ‘meertalig’ in plaats van ‘anderstalig’
dinsdag 14 februari 2023

Onderzoeker en docent Graziela Dekeyser schreef recent een interessant blogbericht over de emotionele lading van de term ‘anderstalig’.

Signalement: Digitaal voorlezen een veelbelovend hulpmiddel
woensdag 8 februari 2023

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, dat weten bijna alle ouders. Ondanks dat veel ouders dit meer zouden willen doen komen hier belemmeringen bij kijken. Naast tijd is ook de taalvaardigheid van de ouders hiervoor soms een barrière.

Signalement: Meertaligheid de norm op Amsterdamse scholen.
dinsdag 31 januari 2023

Afgelopen week heeft het stadsbestuur van Amsterdam ingestemd met het voorstel om een taalvriendelijk beleid te gaan voeren in het Amsterdamse onderwijs. Om achterstanden tegen te gaan, leerlingen meer zelfvertrouwen te geven en ouders meer te kunnen betrekken zou volgens de gemeente meertaligheid de norm moeten worden op Amsterdamse scholen.

Oproep inzendingen Essayprijs: hoe maakbaar is taal?
dinsdag 24 januari 2023

In 2023 organiseert Onze Taal de Elise Mathilde Essayprijs. Deze prijs gaat beurtelings naar een essay op historisch, letterkundig of taalkundig gebied.  

Signalement: Excuses in vier talen
woensdag 18 januari 2023

Op 19 december 2022 heeft premier Mark Rutte namens de Nederlandse regering zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden in maar liefst vier verschillende talen: Nederlands, Sranantongo, Papiaments en Engels. Het is belangrijk om de excuses te krijgen in een taal die je nabij is, om ze niet alleen te horen, maar ook te begrijpen en voelen, en de intentie van de spreker beter op waarde te kunnen schatten. Maar wat is nu de link met het slavernijverleden?

Online taalcafé 'Vertel es'
dinsdag 10 januari 2023

Op de website van De Correspondent lezen we dat muziekdocent Els Streefkerk in coronotijd haar eigen online taalcafé Vertel es heeft opgericht voor hoogopgeleide nieuwkomers in Nederland. Elke vrijdagochtend ontmoeten de deelnemers, oorspronkelijk afkomstig van over de hele wereld, elkaar tijdens een zoomsessie waarin zij op een speelse manier worden uitgenodigd om met elkaar in het Nederlands te praten. Fouten mogen gemaakt, persoonlijke verhalen worden gedeeld en connecties worden gelegd. Het belangrijkste doel is dat mensen lol hebben en genieten van de taal waardoor het makkelijker wordt om de taal je eigen te maken.

Het meertaligheidsjaar 2022 van Maaike Verrips
vrijdag 16 december 2022

Voor wie er oog voor heeft, is de meertaligheid van de maatschappij dagelijks en overal zichtbaar. Meestal komen de nieuwste ontwikkelingen niet prominent in het nieuws, maar bij Drongo brengen we ze wel zoveel mogelijk onder de aandacht. Wat waren in het afgelopen de meest kenmerkende ontwikkelingen het gebied van meertaligheid?

Gezocht creatieve taaldataprofessionals met visie
donderdag 15 december 2022

Lange cycli zijn fijn. Je ziet ze van ver komen, en je kunt ze niet missen, ook niet als je even verstrooid bent geweest. Steenkool, stoommachine, trein. Olie, plastic, auto. Zon, computer, data. Die laatste cyclus draait overigens nog lang niet op volle toeren. De zon kan nog oneindig veel meer energie leveren, de computers worden nog veel krachtiger en de honger naar data lijkt niet te stillen. Ook de honger naar taaldata is niet te stillen, en daarmee zitten we in de taalsector ... en ook in de actualiteit natuurlijk. Tenzij je de afgelopen twee weken wel erg verstrooid bent geweest, heb je minstens een paar keer met ChatGPT gespeeld.

De Taalunie publiceert Nederlandse vertaling van het nieuwe CEFR Companion Volume
dinsdag 13 december 2022

De Taalunie vermeldt op hun website dat er er een Nederlandse vertaling van het CEFR  (Common European Framework of Reference for Languages) is gelanceerd. Het CEFR is een belangrijk referentiekader om het taalbeheersingsniveau van mensen die een vreemde taal leren in Europa op een uniforme manier te beschrijven en vergelijken. 

BENEMINDS gaat van start!
donderdag 1 december 2022

BENEMINDS is een tweejarig uitwisselingsproject voor scholen in het primair onderwijs die ruimte willen geven aan meertaligheid op school. Met het project vormen we een internationaal lerend netwerk van professionals in het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen en Nederland. Deelnemers nemen door deelname aan de werkbezoeken kennis van nieuwe praktijken en methodieken, didactische werkvormen en inspirerende ideeën om met meertaligheid om te gaan.

Er is nog plek voor een aantal scholen in Nederland die willen deelnemen aan het project. Geïnteresseerd om deel te nemen?  Mail dan naar info@drongo.nl.

Dreaming of Words
woensdag 30 november 2022

Een must-see tip van Drongo: ‘Dreaming of Words’. Deze documentaire gaat over de 84-jarige Njattyela Sreedharan, een Indiase schoolverlater die een woordenboek samenstelde dat vier grote Dravidische talen met elkaar verbindt, namelijk Malayalam, Kannada, Tamil en Telugu. Reizend door India deed hij onderzoek naar deze talen, wat na 25 jaar resulteerde in een meertalig woordenboek.

Drongo portret: Lucio Bagnulo
vrijdag 9 december 2022

Steeds meer mensen en organisaties besteden aandacht aan de talen die in hun omgeving gebruikt worden. Wie zijn zij? Wat drijft hen? In deze portret-estafette maak je kennis met de smaakmakers op het gebied van meertaligheid. Dit keer spreken we met Lucio Bagnulo, Hoofd Vertaling en Taalstrategie bij Amnesty International, Language Industry Person of the Year en co-voorzitter GCLR.  

Hulp gevraagd: Overzicht Taaltechnologische Opleidingen (OTTO)

Taaltechnologie speelt een steeds belangrijkere rol in de meertalige Europese samenlevingen waarin wij wonen. Bachelor- en masteropleidingen op het gebied van taal en technologie zijn niet gemakkelijk te vinden voor (toekomstige) studenten. Deze opleidingen worden door studenten vaak toevalligerwijs gevonden, terwijl er een tekort is aan afgestudeerden om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen. Wij vragen dringend uw hulp bij het in kaart brengen van de bestaande opleidingen. Met het formulier bij deze link kunt u tot en met 30 november gegevens doorgeven van een relevante opleiding die bij u bekend is. U kunt het formulier ook in het Engels invullen, de link vindt u hier. 

 

Waarom het belangrijk is om een naam goed uit te spreken

Met zoveel verschillende namen in een klas is het in het begin niet altijd even gemakkelijk om een naam te onthouden, laat staan om deze goed uit te spreken. Toch is het belangrijk om hier wel op te letten.

Meertaligheid leidt naar minder werkloosheid

In een interessant opiniebericht van De Morgen deelt Sheraz Rafi, beleidsmedewerker meertaligheid op het kabinet van Brussels minister Sven Gatz en lid van Open Vld Brussel, zijn visie op meertaligheid.

Founders van Drongo

Chats