DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Signalement: Nieuwskomersleerlingen vertellen hoe zij het onderwijs zouden vormgeven.


Lowan

Auteur: Redactie Drongo - Bo Hakkers

Datum: donderdag 25 mei 2023

Dossier(s): Kinderopvang en Onderwijs
Internationalisering

Onderzoekers hebben in samenwerking met nieuwskomersleerlingen een denkkader opgezet voor onderwijsprofessionals, ze geven tips en adviezen met als belangrijkste boodschap: 'Besteed ook aandacht aan thuistaal en cultuur' 

De handreiking is opgezet door onderzoekers van LOWAN, een organisatie die scholen ondersteunt in nieuwkomersonderwijs. Zij hebben gesprekken gevoerd met Syrische basisschoolleerlingen en observaties uitgevoerd tijdens schooltijd. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat onderwijs niet alleen draait om het leren van de Nederlandse taal maar dat er ook aandacht moet worden besteed aan culturele verschillen en de thuistalen.  

In de handreiking geven de nieuwkomersleerlingen suggesties, zoals het gebruiken van taalbuddies en manieren om de thuistaal in te zetten. Ook worden er praktijkvoorbeelden aangehaald waarin naar voren komt dat de nieuwkomersleerlingen andere normen en waarden gewend zijn. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze verschillen om bijvoorbeeld misverstanden met leerlingen en ouders te voorkomen.   

Meer over het onderzoek en de gehele handreiking vind je op de website van Lowan 

 

Founders van Drongo

Chats