DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Faculteit der Letteren viert Nijmegen Taalhoofdstad: 9 t/m 12 mei

Auteur: redactie Drongo

Datum: maandag 18 april 2022

Dossier(s): Beleid
Internationalisering
Cultuur

De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit (een van de founding partners van Drongo) roept Nijmegen op maandag 9 mei uit tot ‘Nijmegen Taalhoofdstad’. In de aansluitende campagneweek ontvangt schrijver Adriaan van Dis een eredoctoraat en kun je vier dagen lang deelnemen aan ruim 40 activiteiten rondom taal, cultuur en geschiedenis.

Naast de vele opleidingen van de Faculteit der Letteren zijn er op en nabij de universiteit veel instituten voor taalonderzoek en onderzoek naar taal en hersenen te vinden. Denk aan het Centre for Language Studies, Radboud In’to Languages, het Donders Instituut en het Max Planck Instituut. Door Nijmegen uit te roepen tot taalhoofdstad laat de universiteit zien wat ze te bieden hebben op het gebied van taal en cultuur.

Ruim 40 activiteiten.

De campagneweek biedt een programma van ruim 40 activiteiten. Enkele highlights zijn: zijn:

9 mei - Opening en Landenmarkt

Nijmegen wordt op deze dag officieel benoemd tot Taalhoofdstad door o.a. de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en rector magnificus Han van Krieken. Aansluitend vindt de grootschalige Landenmarkt plaats. Verschillende opleidingen zijn er vertegenwoordigd en laten je door middel van quizzen, exposities en gesprekken kennismaken met allerlei talen en culturen.

10 mei - Rondetafeldebat talenstudies

Deze dag staat volledig in het teken van de link tussen onze opleidingen en organisaties: wat is de meerwaarde van een talenstudie? Een dag met inspiratiesessies van deskundigen die hun inzichten en best practices delen, is er een netwerkborrel en kun je aansluiten bij één van de zeven workshops.

11 mei - Uitreiking eredoctoraat Adriaan van Dis

Schrijver Adriaan van Dis ontvangt op woensdag 11 mei een eredoctoraat vanwege zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Al jaren pleit hij als schrijver, commentator en documentairemaker voor meer geletterdheid. Hij is daarnaast ambassadeur van de Faculteit der Letteren en Nijmegen Taalhoofdstad. Vervolgens interviewen enkele studenten de kersverse doctor.

12 mei - Lancering Nationaal Platform Spaans en vele workshops

Op donderdag 12 mei zijn er activiteiten speciaal voor scholieren, docenten uit het voortgezet onderwijs en studenten. De dag start met de lancering van het Nationaal Platform Spaans, waar een tiental ambassadeurs bij aanwezig zijn. Vervolgens kun je deelnemen aan workshops, inspiratiesessies, masterclasses en interviews met Adriaan van Dis.

Meer informatie over het de campagneweek Nijmegen Taalhoofdstad en aanmelden voor deelname vind je hier.

Tenslotte is als aansluitende activiteit op de campagneweek de bijeenkomst “Meertalig Nederland… hoe dan? 10 jaar Drongo.”. Een rijk en gevarieerd programma over meertaligheid. Meer informatie hierover vind je hier.

Founders van Drongo

Chats