DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen

Taal als Mensenrecht: de Internationale Dag voor Taalactivisme

Ik wil mij aanmelden voor deze sessie.

Wanneer

Dinsdag 22 februari 2022 van 20:00 tot 21:30 uur

Locatie

Online

Downloads

[PDF] Presentatie Lucio Bagnulo

[PDF] Presentatie Simone Goosen

Spreker(s)

Maaike Verrips
Lucio Bagnulo (Amnesty International)
Ellen-Rose Kambel (Rutu Foundation for Intercultural Multilingual Education)
Simone Goosen (Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten)

Omschrijving

22 februari is uitgeroepen tot de Internationale Dag voor Taalactivisme door de Global Coalition for Language Rights (GCLR). Het doel is om de bewustwording te vergroten en een dialoog op gang brengen over taal als mensenrecht.   

Taal is op de eerste plaats een communicatiemiddel. Maar taal is ook een essentieel onderdeel van wie we zijn. Het recht op het spreken van de eigen taal is een van de culturele rechten en is vastgelegd in diverse internationale verdragen.   

Welke taal je spreekt kan voor een belangrijk deel bepalen of je binnen of buiten wordt gesloten. Bijvoorbeeld in de zorg waar de aanwezigheid van een tolk het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Of in het onderwijs waar meertalige kinderen regelmatig worden ontmoedigd en soms zelfs bestraft wanneer zij hun thuistaal spreken.  

GCLR is een coalitie van onder andere Amnesty International, GALA, Clear Global, Women in Localization, Translators Without Borders en andere organisaties die zich bezighouden met taal en mensenrechten over de hele wereld.   

In het kader van deze nieuwe Internationale Dag voor Taalactivisme organiseert Drongo samen met de Rutu Foundation voor intercultureel meertalig onderwijs op 22 februari a.s. van 20:00-21:00 uur een online panelbijeenkomst.  

Tussen 20:00 en 21:00 zijn er presentaties van de verschillende sprekers met gelegenheid tot vragen. Van 21:00 tot 21:30 is er gelegenheid om door te praten voor wie dat wil.

Engels en Nederlands zijn de voertalen tijdens deze bijeenkomst.

Sprekers:
Lucio Bagnulo: What is the Global Coalition for Language Rights and what are its aims?
Ellen-Rose Kambel: De uitspraak van het VN Comité inzake Rassendiscriminatie over taaldiscriminatie in het Nederlandse onderwijs
Simone Goosen: Taal mag toch geen obstakel zijn? Tolken terug in de zorg, alstublieft. Een mensenrechtencampagne die raakt!
Elzbieta van Beek-Brzuzek van de Orde van Registertolken en -vertalers geeft een korte toelichting op de recente acties van de gerechtstolken en -vertalers.  


Moderator:  Maaike Verrips, directeur drongo

Organisatie(s)

Drongo.nl

Contactpersoon

Martin Voigt (Martin Voigt)

Founders van Drongo

Chats