DashboardHelpdeskRegistrerenInloggen
 

De Taalunie: voor iedereen die het Nederlands gebruikt

De Taalunie ontwikkelt en stimuleert beleid voor het Nederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, en ondersteunt het Nederlands in de wereld. Wij opereren in een groot, internationaal en divers netwerk, waarbij onze experts op verschillende terreinen partijen met elkaar verbinden. Samen versterken we het Nederlands en zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen het Nederlands optimaal kunnen gebruiken. Dat doen we door:

- ervoor te zorgen dat het Nederlands beschreven wordt (grammatica, woordenschat) en dat die beschrijving (digitaal) beschikbaar is;
- de overheid en andere instanties te adviseren over het Nederlands;
- het gebruik van het Nederlands in verschillende sectoren te bevorderen;
- onderwijs Nederlands te ondersteunen, zowel binnen als buiten het Nederlandse taalgebied;
- het Nederlands en de Nederlandstalige cultuur wereldwijd uit te dragen.

Nederlands en andere talen

De Taalunie heeft oog voor de verscheidenheid van het Nederlands in een meertalige en diverse samenleving. We ontwikkelen beleid voor het Standaardnederlands in Nederland, Vlaanderen en Suriname, maar ondersteunen ook dialecten en streektalen binnen het Nederlandse taalgebied.

Op veel plaatsen en in veel situaties in ons taalgebied worden meerdere talen en variëteiten naast en door elkaar gebruikt. Het Nederlands en de standaardtaal kunnen perfect gedijen tussen andere talen en variëteiten in, zolang ze in alle situaties centraal blijven staan en niet worden verdrongen.

De Taalunie vraagt aandacht voor mogelijkheden om met Nederlands en andere talen internationaal samen te werken. Hiervoor hoeft niet altijd te worden overgeschakeld op Engels. Ook in Nederlands en andere talen kunnen we vaak al internationaliseren. Deze kansen mogen we niet onbenut laten en willen we daarom zichtbaarder maken.

 

Dossiers over meertaligheid

Op onze website staan dossiers over taalvariatie en meertaligheid. Je vindt er informatie over specifieke onderwerpen waarvoor de Taalunie zich inzet en activiteiten, initiatieven en partnerorganisaties die ze ondersteunt.

 

Bekijk onze dossiers

Nieuwsbrief Taalunie:Bericht

Op de hoogte blijven van het laatste Taalunie-nieuws? Kijk op onze websitepagina 'Actueel' en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

 

Founders van Drongo

Chats